Festőtanfolyam

A Holisztikus Fény Festő bemutatása

A Fény Festő Képző létrehozója Tisza- Kalmár György festőművész és természetgyógyász egy személyben, vele beszélget az art-abc galéria vezetője, Ujvári Katalin.

- Mire jó ez a tanfolyam?

Ennek alkalmazása során a résztvevő
- egyrészt megszabadul a gátlásaitól,
- másrészt megtanulja a felmerülő problémák kezelését,

   beindítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát,
- és nem utolsó sorban megtanulja a festés alapelemeit.

Önfejlesztő tréning, festés terápia. Nevezhetjük tudományos művészetnek.

-  Mi a tanfolyam célja?

- A zárt rendszerű hivatalos tanrend helyett ez egy alternatív lehetőséget biztosító tanfolyam.
 

Elsődleges célja:
- a látásmód (ki) alakítása,
- az önkifejezés elősegítése,
- a szellemiség fejlesztése,
- valamint „segítők” képzése.

A látásmód (ki)alakítása alatt, nem csak a művészi látásmód, a tiszta művészetre való fogékonyság alakítását, hanem az egyéni látás kialakításának folyamata is értendő, amely az első lépcső az önkifejezés elősegítéséhez. Ez a képzés nem korlátozódik csak a festésre (mint szakmára, de itt is elengedhetetlen az alapok elsajátítása), hanem igyekszik azt a maga összességében megismertetni. A múltját, a jelenét és legfőképp a jövőjét megismerve lehetőséget nyújt a személyes és egyéni szellemiség fejlesztésére. Ezáltal lehetőséget teremtve az úgynevezett „kollektív tudathoz”, az Egészhez való kapcsolódáshoz. A „segítők” a megszerzett tudást tovább adva segítik elő a művészet, a festészet adta lehetőséggel az egyéni tudat fejlesztését.

-  Miért kapta ez tanfolyam, a Holisztikus Fény Festő Képző nevet?

- A holizmus kifejezés, a görög "holos" szóból ered, ami egészet, egységet jelent. A holisztika lényege, hogy a világegyetem egységes egész, amelyben minden mindennel összefügg. Nem szedi részeire a világot, nem a részleteken át közelit a valósághoz, hanem azt a maga teljességében, osztatlanságában próbálja érzékelni, megérezni.

A fény a szeretet látható, érzékelhető formája, a világegyetem része.

A festés a belső a kifejezés legősibb formája, maga a teremtés.

A holisztikus fényfestő képzés, út az egységes-egész, a teremtő szeretet megismeréséhez, út a lélekhez, önmagadhoz. Az univerzum részeként a szeretet segítségével látható formában kifejezheted érzelmeidet. A lehetetlent, a lélek rezdüléseit örökítheted meg, amely mindenkinél más és minden pillanatban változik. Ez az igazi "absztrakt" festészet, amely nem akar konkrét dolgokat ábrázolni, hanem az érzelmek kivetülése, közvetlen kifejezése a vásznon. Akár egy zenemű, mint egy szonáta, nem akar másnak látszani. Egy látható érzés. Az érzelem kifejezése, az igaz művészet.

 - Jobb agyféltekés intenzív festő tanfolyam, ez nem a most oly divatos jobb agyféltekés tanfolyamok egyike, nem akarja az éppen „trendi” divathullámot meglovagolni. A módszer megalkotója, már több mint negyven éve fest, és az alkotáskor elsősorban a jobb agyféltekét használja. Amikor elkezdte még nem volt elterjedve, és nem nevezték így.

- Nagyon örülök, hogy felfedezték, a régi nagy mesterek, művészek, szintén a jobb agyféltekét használták, használják alkotásaik során. Sőt a legtöbb ötlet, a legtöbb találmány is a jobb agyfélteke szüleménye. A jobb agyfélteke az intuitív, szubjektív, holisztikus érzelmek irányítója. Az időtől függetlenül a dolgokat a maguk valóságában érzékeli. Mivel a jelen iskolarendszer alkalmatlan a kreatív jobb agyfélteke fejlesztésére, ezért hiánypótló ez a tanfolyam.

 -  Milyen előképzés vagy tudás kell a tanfolyam elvégzéséhez?

- Nem kell hozzá semmilyen előképzés, rajztudás. A kurzus alatt saját, személyes megtapasztalások során választ kaphatsz kérdéseidre. Út a Teremtés megismeréséhez. A testre és a lélekre egyaránt energetizáló hatással van. Csak azt tudjuk befogadni, amire már ott belül felkészültünk. Nem az a fontos, amit el akarunk érni, hanem maga az út, amivé közben válunk. A képzelő erő fontosabb, mint a tudás, mert amit gondolunk, azzá is leszünk. Mindenkiben ott lappang valamilyen képesség, még ha nem is tud róla és arra vár, hogy kibontsák.

 - A képzésen kik vehetnek részt, kiknek ajánlott?

- Bárki, aki kész a változtatni életén, életmódján. Aki szeretne festeni. Elsősorban azoknak ajánlom, akik jelen életüket egy szebb jövőre szeretnék változtatni, és ne feledjék, a jövőnket mi magunk, most alakítjuk olyanra, amilyenre szeretnénk.


Tisza-Kalmár György: Álomba ébredtem című olaj festménye

A Fény Festő tanfolyamról többet olvashat a Fény Festő oldalon.